Suroviny:
250 g hladké mouky
100 g másla
1 vejce
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce octa
špetka soli
trocha mléka na pomašlování
Náplň:
6 sladkých jablek (pokud jsou kyselejší, můžete podle chuti přidat cukr)
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
trocha strouhanky
hrozinky, ořechy, mandle…
Jak na to?
Do mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. V hrníčku rozkvedlejte vejce, přidejte vodu, rozehřáté máslo a sůl. Směs z hrníčku vlijte do důlku v mouce a pomalu od středu zpracovávejte těsto – nejdříve vidličkou a pak rukama, dokud není hladké.
Uhnětené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte na válu odpočívat 30 minut. Poté vál a váleček posypte trochou hladké mouky a vyválejte je.
Nastrouhaná jablka, s hrozinkami, jádry vlašských ořechů a skořicí rozložte na vyválené těsto a zasypejte přiměřeně strouhankou, aby do sebe vtáhla šťavnatost jablek.
Pak už jen štrúdl zaviňte, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete mlékem a v rozmezí 10 centimetrů propíchněte závin vidličkou, aby se nenafukoval.
Pečte v troubě rozehřáté na 160–170 °C přibližně 35 minut.
Jablečný štrúdl je česká klasika, i když vlastně pochází z Rakouska. Existuje spousta variant. Pokud se vám nechce dělat s těstem, můžete použít kupované listové a s náplní si také můžete vyhrát. Třeba přidat místo rozinek brusinky nebo jiné sušené ovoce.