Zkušené pekařky si mohou vyrobit I vlastní kvásek, ale pro nás začínající, je droždí zcela postačující
Budete potřebovat
3 hrnky hladké mouky
3 hrnky žitné mouky
1 balíček sušeného droždí
3 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
3 hrnky vlažné vody
2 lžíci oleje
Postup
Z droždí, špetky cukru a trošky vlažné vody připravíme kvásek.
Všechny další suroviny smícháme, přidáme kvásek a uhněteme těsto, které necháme 3 (ale I 10 hodin) kynout v ošatce v teple.
Rozpálíme troubu na 220 stupňů a v ní i pekáček s poklicí. Do rozpáleného pekáčku vložíme bochníček a pečeme 10 -15 minut s pokličkou (na 220 stupňů) a pak ještě dopékáme dozlatova (na 200 stupňů) bez pokličky.
Do trouby můžete spolu s chlebem postavit hrneček s vodou, aby nebyl chleba vysušený a drolivý. Po upečení potřete kůrku slanou vodou pro lesk a nechte chléb chladnout na mřížce pod čistou utěrkou. .