Podle rčení nám ho příroda posílá jako dar pro tělo vyčerpané po zimě. Medvědí česnek je jedna z prvních bylinek, které na jaře vyrostou. Víte, jak úžasně vám prospěje?
Roste právě teď
Nezaměnitelnou jemně štiplavou chuť čerstvého medvědího česneku si můžete užívat vždy jen několik týdnů v roce. Obvykle od dubna do května, přičemž koncem posledního jarního měsíce začíná kvést a ztrácí chuť a vůni.
Skvěle ho upotřebíte prakticky všude, kam si běžně sypete třeba pažitku či petržel. Krajíc chleba s čerstvým sýrem a medvědím česnekem je chuťovka jako jarní snídaně či svačina.
Nať bylinky můžete nasekat i do polévky, kefíru, přidat do pomazánky nebo třeba jarního salátku.
Ryzí antibiotikum
Medvědí česnek má silné antibakteriální účinky. Při chřipce a nachlazení funguje jako prevence i lék. Díky účinné látce alicinu pomáhá proti kvasinkovým infekcím. Obsahuje množství vitaminu C na podporu imunity a železo pro tvorbu krve.
Je ideálním doplňkem pro jarní detox. Má diuretické účinky a pomáhá čistit krev i ledviny. Kombinace antioxidantů ukrytých v nati chrání cévy a přispívá i ke snížení krevního tlaku.