Přílohy jsou každodenním zdrojem sacharidů. A právě toho se při hubnutí obáváme. Jenže jejich vynechávání nebo radikální omezování je chyba.
Talíř plný hranolků samozřejmě není dobrá volba, ale ani jich se úplně vzdávat nemusíte. Stačí se řídit pravidlem „všeho s mírou“.
Sacharidy jsou různé
Vynechávání příloh při dietě se obvykle nevyplatí a ani nepřinese potřebný efekt. Touha po tom, co jste si odepřeli, může být totiž velmi silná. Můžete pak pociťovat větší hlad a snadno zase sklouznout zpátky do starých nezdravých stravovacích návyků.
Naše tělo komplexní sacharidy potřebuje. Ty se nacházejí právě v obilovinách (ideálně celozrnných), luštěninách, bramborech, ovoci a zelenině, což jsou všechno skvělé přílohy.
A právě ty by z velké části měly pokrýt váš denní příjem sacharidů. Naopak sacharidy, které se nacházejí ve sladkostech a sladkých nápojích můžete s lehkým srdcem z jídelníčku vyřadit.
Kdy si dát přílohu?
V podstatě po celý den si můžete dopřát přílohy. U snídaně například ve formě celozrnného pečiva, ovesných vloček, jáhel apod. Ani u oběda či večeře se příloh nebojte.
Samozřejmě to neznamená dát si velkou porci těstovin se smetanovou omáčkou nebo celou pizzu. Nahraďte je plátkem žitného chleba, celozrnnou tortillou nebo zeleninovým salátem s bulgurem.
A nezapomeňte je doplnit bílkovinami (maso, vejce, sýry, mléko) a malým množstvím zdravého tuku.