Než k nám zavítá jaro, čeká nás ještě řada chladných dnů. Když oživíte svůj jídelníček vhodnými potravinami, nebude vám taková zima.
Podle tradiční čínské medicíny se potraviny rozdělují do dvou kategorií podle toho, jaké mají energetické účinky pro tělo. Jsou jídla, která vás zahřejí zevnitř, dodají energii, zvednou krevní tlak, a pak existují také potraviny, které ochlazují a detoxikují.
Černý čaj
• Pokud jste milovníci čajů, v tom nejchladnějším období sáhněte raději po čaji černém. Ten totiž patří mezi jangové potraviny, které zahřejí, na rozdíl od zeleného, který má ochlazující účinky.
Zázvor
• Pomáhá tělu trávit a udržuje teplo uvnitř. Působení na tělesnou teplotu má na svědomí látka zvaná gingerol, která rovněž pomáhá mírnit nevolnosti.
Sušené plody
• Hrst sušeného ovoce, vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek vaše tělo nejen zahřeje, ale doplní mu také pořádnou dávku vitaminů E a B, minerálních látek i kyseliny listové.
Chilli papričky
• Obsahují látku kapsaicin, která zlepšuje krevní cirkulaci a podporuje zrychlení metabolismu. Současně také zlepšuje zažívání tím, že podporuje žaludeční sekreci.
Pepř
• Podporuje krevní oběh, prokrvuje i intimní partie a působí jako přírodní afrodiziakum. Prohřívá tělo a je vhodný při nachlazení. Zahřeje sliznice a tím se lépe uvolní hleny při rýmě.
Skořice
• Dokáže silně prohřát a prokrvit pokožku, a to nejen preventivně, ale i při prochladnutí. Skořici můžete přidat do nápojů, kaší nebo třeba na lívance.
Obilné kaše
• Silné zahřívací účinky mají jáhly a pohanka. Kaši stačí zalít ohřátou vodou a dochutit ovocem nebo medem.