Pokud chcete pro své blízké vykouzlit jemný, lehký a zároveň lahodný dezert, tartaletky budou tím pravým ořechovým. Jsou voňavé a chutnají božsky.
Suroviny:
170 g pšeničné hladké mouky
30 g moučkového cukru
20 g strouhaného kokosu
3 lžíce studené vody
špetka soli
Na náplň:
370 g měkkého plnotučného tvarohu
30 g moučkového cukru
30 g strouhaného kokosu
špetka mleté vanilky
Na ozdobení:
hobliny bílé čokolády
2 lžíce kokosových lupínků
borůvky, jahody, maliny
Krok za krokem:
1. Připravte si těsto, abyste ho mohla nechat odležet. Mouku promíchejte společně s moučkovým cukrem, strouhaným kokosem a špetkou soli.
2. Pak do moučné směsi rychle zapracujte na kostičky pokrájené máslo, a když se vytvoří suchá drobenka, přidejte vodu a těsto důkladně propracujte. Hladké těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 2 hodiny v lednici odpočinout.
3. Na pomoučeném válu těsto vyválejte na plát silný 2–3 mm. Z něho pak vykrajujte kolečka o něco větší, než je průměr formiček na tartaletky. Kolečka z těsta vložte do vymazaných formiček na dortíky a kraje těsta seřízněte.
4. Každou tartaletku překryjte alobalem a povrch vysypejte až po okraj hrachem nebo fazolemi, aby se těsto nepřipalovalo. Korpusy přendejte na plech.
5. Pečte 20 minut při teplotě 200 °C. Poté plech vyndejte a teplotu trouby stáhněte na 170 °C. Z korpusů opatrně sundejte alobal s fazolemi. Vraťte do trouby a pečte ještě 7–10 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout.
6. Tvaroh jemně promíchejte s moučkovým cukrem, kokosem a vanilkou. Náplň rozetřete do košíčků a ozdobte vámi zvoleným ovocem. Košíčky navrch posypejte kokosovými chipsy a hoblinami bílé čokolády na chuť i okrasu.
Aby bylo těsto opravdu krásně křupavé…
I mistr tesař se někdy utne. Pokud chcete, aby bylo těsto na váš oblíbený dezert opravdu lehké, ale zároveň křupavé a na pohled neodolatelné, dejte si pozor na pár věcí.
Krásně vypadající a skvěle chutnající dezert připravovaly už naše babičky. I ony měly své fígle na lahodné těsto, aby nebylo připálené, nerozpadalo se a netvořily se v něm bubliny.
Ruční práci nahradí mixér
Při zapracování těsta je nejdůležitější vychytat moment, kdy do mouky s cukrem budete přidávat máslo. Dokonalého spojení ingrediencí docílíte použitím mixéru. Díky tomu zůstane těsto krásně křehké a půjde lépe vyválet.
Pokud byste máslo do mouky chtěla zapracovat rukama, začne se rozpouštět, a nebudete-li pracovat velmi rychle, bude se vám trhat. Abyste zabránila tvoření bublin v těstě, dno propíchněte několikrát vidličkou, aby se tudy dostal vzduch při pečení ven.
Nešetřete moukou
Musíte dbát také na to, aby bylo těsto dobře podsypané moukou a na pracovní ploše nebo válu se nelepilo k podložce. Dokonce i během pečení by se mohlo na formičky přichytit a při sundavání formičky byste ho mohla lehce potrhat.
Aby vám šly korpusy po upečení ještě lépe vyklápět, můžete mezi těsto a formičku vložit proužek pečicího papíru tak, aby jeho konce přesahovaly z formiček ven. Použitím pečicího papíru zajistíte, že se křupavé těsto k formičce nepřilepí.