Do náplně můžete přidat ještě lžíci oblíbených nasekaných bylinek
Suroviny na 4 porce:
250 g hladké mouky
120 g másla
1 vejce
sůl
NA NÁPLŇ:
1 pórek
4 vejce
100 ml smetany
150 g slaniny
1 hermelín
1 lžíci nasekané petrželky
sůl
Postup:
1. Do velké mísy dáme prosátou mouku, nakrájené máslo, vejce a lžičku soli. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. To pak vyválíme a přeneseme na kulatou koláčovou formu, kterou necháme půl hodinky v chladu.
2. Na pánvi opečeme dokřupava na kostičky nakrájenou slaninu. Pak ji vyjmeme a na vzniklém tuku orestujeme na kolečka nakrájený pórek. K opečenému pórku vrátíme slaninu, přidáme petrželku, promícháme a stáhneme z ohně.
3. Do trouby předehřáté na 180 °C vložíme formu s těstem a pečeme asi 15 minut. Pak na těsto rozprostřeme pórek se slaninou, a zalijeme rozšlehanými a osolenými vejci se smetanou.
Navrch naskládáme na plátky nakrájený hermelín a koláč pečeme dalších 40 minut při teplotě 170 °C.
.