Nasekané oříšky můžete před použitím nasucho opražit v troubě.
Suroviny:
● 500 ml 30% smetany ke šlehání
● 6 žloutků
● 140 g cukru krystal
● 70 g vlašských ořechů
● 60 ml studené vody
Postup:
1. Půl litru smetany nalijte do kastrůlku, přimíchejte cukr a všlehejte žloutky. Plotnu nechte staženou jen na minimum, aby se smetana nezačala vařit. Míchejte tak dlouho, až směs začne houstnout na hustou kaši. Pak odstavte a nechte vychladnout.
2. Lískové oříšky nasypte na plech a vložte asi na 4–5 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Když vidíte, že začínají zlátnout a slupka na nich praská a opadává, vyjměte je, nechte chvilku vychladnout a slupku z nich sloupejte.
Očištěné oříšky namelte či nasekejte nahrubo.
3. Pražené oříšky smíchejte s trochou studené vody, aby změkly. Pak je smíchejte s 1/4 l tekuté a 1/4 l vyšlehané smetany.
4. Zmrzlinovou směs dejte chladit do zmrzlinovače nebo ji uložte do mrazničky. V tomto případě je ale potřeba zmrzlinu každých 15 minut promíchat, aby mrzla rovnoměrně, a ne jen u krajů.