Krtkův dort byl hitem dětským oslav. Připravte si tento dort doma poctivě ze základních surovin. Bude chutnat mnohem lépe a vnoučátka si určitě pochutnají.
Ingredience:
320 g hladké mouky
180 g cukru
3 vejce
200 ml oleje
200 ml mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli
kakao
KRÉM:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
130 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
250 g tučného tvarohu
200 g zakysané smetany
60 g hořké čokolády
3 banány
Postup:
Troubu zapněte na 180 °C, horkovzduch na 160 °C. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte do pěny a poté zašlehejte olej a mléko.
Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a opatrně vmíchejte do žloutkové hmoty. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu. Přidejte druhou polovinu cukru a vyšlehejte. Sníh přidejte do těsta a promíchejte.
Vlijte do formy a pečte 40–50 minut, dokud není korpus propečený.
Na krém: mascarpone a smetana musejí být vychlazené na stejnou teplotu. Spolu s cukrem je vložte do mísy a šlehačem na nižší otáčky asi minutu promíchávejte.
Pak zvyšte otáčky a asi 2 minuty šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Do něj za stálého šlehání vlijte vanilkový extrakt a po lžících přidávejte i tvaroh a zakysanou smetanu. Čokoládu nastrouhejte a zašlehejte do krému.
Skládání dortu: Korpus seřízněte asi v půlce a lžící vydlabejte cca 2 cm do hloubky. Vydlabaný obsah rozemněte na drobečky.
Na korpus natřete část krému, poklaďte rozpůlenými banány, potřete dalším krémem, zasypejte vrstvou drobečků z korpusu. Postup opakujte. Zbytek krému navrstvěte do tvaru krtiny a posypejte drobečky.
Nahradit banány?
Jestliže máte v rodině někoho, kdo nemá rád banány, použijte jiné ovoce. Je prakticky jen na vás, co do dortu přidáte. Skvělé jsou například meruňky nebo jahody.