nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Voňavý domácí chléb
Voňavý domácí chléb

Upečte si s námi dvakrát kynutý domácí chléb. Příprava je trochu delší, ale věřte, že výsledek opravdu stojí za to!

4 2 5 1 6 3

Suroviny:

1 kg pšeničné chlebové mouky + trochu na hnětení

1 kostka čerstvého droždí

(42 g) nebo 2 sáčky (7 g) sušeného droždí

20 g soli

asi 700 ml mírně teplé vody

Krok za krokem:

1. Do opravdu velké mísy dáme mouku, poté do jedné poloviny mouky rozdrobíme droždí a do druhé dáme sůl. Poté přilijeme téměř všechnu vlažnou vodu a rukou vše smícháme v těsto.

Bude trochu lepivé, ale to nevadí, to je součást procesu. Přesto pokud by bylo těsto příliš „mokré“ a nešlo z prstů dolů, přidáme mouku, pokud by bylo příliš hutné, místo aby bylo měkké, přidáme vodu. Stále mícháme asi tak 1–2 minuty, těsto přestane být tolik lepivé.

2. Na pracovní plochu nasypeme mouku, na ni přendáme těsto, vytvoříme bochánek a začneme s hnětením.

Jednoduše pracujeme oběma rukama a těsto jedním pohybem táhneme oběma rukama do strany a pak přeložíme vytažené konce k sobě a dlaněmi je stlačíme zpátky do těsta a zpracujeme do tvaru bochánku.

3. Pokračujeme takto pevně, ale současně jemně ve zpracovávání, není nutné k tomu používat brutální sílu, těsto musí zůstat vláčné, čerstvé a živé, protože má v sobě dosti aktivní surovinu – droždí. Za chvilku těsto začne měnit strukturu, je více nadýchané a pružné.

4. Pokračujeme asi 10 minut. Těsto poté vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a dáme na opravdu teplé místo (a bez průvanu) nakynout.

Nejlépe těsto kyne na sluníčku anebo na radiátoru či u otevřené trouby puštěné na nižší teplotu. Těsto vykyne asi za 45 minut nebo hodinu a téměř zdvojnásobí svoji velikost.

5. Těsto opět přendáme na pomoučněnou pracovní plochu a opět chvilku provádíme stejné hnětení, stačí jen pár minut. Přendáme opět do mísy, hojně zasypeme moukou a necháme opět v teple vykynout. Předehřejeme troubu na 250 °C.

6. Jakmile těsto opět vykyne, zase asi do dvojnásobné velikosti, velmi opatrně, aby neztratilo svůj tvar koule, ho přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Dáme do trouby a pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 220 °C a pečeme dalších 25–30 minut.

Necháme vystydnout, nejlépe na mřížce, a teprve poté krájíme. Odolejte pokušení utrhnout si kousek ještě teplého chleba a ochutnávat, bolení břicha přijde většinou okamžitě.

Jak docílit dokonalosti?

Každá trouba peče jinak

Je třeba vyzkoušet, jestli péct celou dobu na 200–220 °C, nebo prvních 5–7 minut péct na 250 °C, pak zeslabit na 200 °C a dopéct, nebo vložit do 250 °C a ihned zeslabit na 200 °C a tak upéct (některé trouby povrch bochníku jakoby zapečou, on se pak nemá kam rozpínat a hodně praská).

Jak dlouho péct?

Pečeme přibližně 45 minut, pokud začne brzo svrchu hnědnout, zakryjeme ho alobalem. Upečený chléb necháme vychladnout nejlépe na kovové mřížce, aby se zespodu nezapařil. Krájíme až úplně vychladlý.

Variací na chléb je nespočet

Chléb můžeme upéct jen s popraškem mouky, ale můžeme ho před nebo po pečení posypat například mákem, semínky nebo kořením. Pro sypání semínky nebo kořením musíme chléb nejprve potřít mlékem, máslem nebo olejem, aby tyto přídavky na chlebu držely.

Jak poznat, že je správně pečený?

Hotový chléb poznáme podle poklepání na spodní stranu, kdy uslyšíme dutý zvuk. Mnoho pekařů se shoduje na tom, že správně upečený chléb zvoní.

Droždí musí být čerstvé

Nezáleží ani tak na tom, zda použijeme droždí čerstvé, nebo to sušené v pytlíku. Nejdůležitější ale je, aby nebylo prošlé. Postupem času totiž ztrácí účinnost. Přece jenom jde o živoucí organismus.

0 0 hlasy
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
sdílejte článek
Související články
Udělá radost milovníkům čokolády, ale i těm, kdo si hlídají cukr. Ingredience: ● 1 ½ hrnku polohrubé mouky ● ½ hrnku kakaa ● 1 lžička prášku do pečiva ● ½ lžičky soli ● 1 ½ hrnku mléka ● ½ hrnku oleje ● 1 hrnek malinové marmelády ● 1 lžička vanilkového extraktu ● 1 hrnek tmavého cukru Na polevu: ● ¾ hrnku mandlové smetany ● 6 lžic kokosového oleje […]
Pečená žebra jsou vždycky dobrý nápad a naložená v pivu chutnají báječně. Vyzkoušejte je! Ingredience: 1,5 kg vepřových žeber 500 ml tmavého piva 4 stroužky česneku 2 lžíce medu 2 lžíce dijonské hořčice 3 lžíce kečupu 2 lžíce sójové omáčky 1 lžíce worcesterské omáčky 1 lžička mleté papriky (uzené) 1 lžička sušeného tymiánu sůl, pepř […]
Na tradiční velikonoční tabuli beránek nesmí chybět, je symbolem jara a nového života. Navíc chutná báječně. Potřebujete: ✿ 250 g másla ✿ 250 g cukru krupice ✿ 250 g netučného tvarohu ✿ 250 g polohrubé mouky ✿ 3 vejce ✿ 1/2 sáčku prášku do pečiva ✿ 50 g jader vlašských ořechů ✿ špetku citronové kůry ✿ 1 sáček bílé polevy 1. Máslo a tvaroh […]
Tahle sladká novinka hýbe světem. Pojďte si ji vyrobit sama. Potřebujete (1 kg čokolády): ● 150 g těsta kataifi ● 60 g másla ● 360 g pistáciové pasty ● 20 g sezamové pasty tahini ● špetku soli ● 2 lžíce cukru ● 500 g kvalitní čokolády Postup: Začněte náplní. Těsto kataifi nakrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte těsto a za stálého míchání ho opékejte 10 min dozlatova. Pak ho přesypte do mísy […]
reklama
Partnerské vztahy
Nezapomínáte se náhodou líbat?
Většina dvojic se spolu v krizi přestane líbat ještě dřív, než spolu přestanou spát. Polibky jsou mocné a mohou rozhodnout o budoucnosti vašeho vztahu. I neurologové radí: Líbejte se! Při líbání zapojujeme hned několik smyslů najednou. Souhra hmatu, čichu a chuti vysílá do mozku informaci, jestli o muže stojíme a jestli ho chceme na začátku vztahu, ale třeba i po dvaceti letech! Z vědeckého hlediska jde o významný […]
Jak poznáte, že vám chce frnknout?
Pokud se muž náhle chová jinak než dřív, buďte na pozoru! Je možné, že chystá útěk z vašeho domova i náruče. Co by vás mohlo varovat? Mezi hlavní příznaky, které vedou k rozvodu, patří například to, když spolu začnete trávit čím dál méně času. Žijete vedle sebe, ale už dávno se na sebe netěšíte a máte pocit nenaplněného života. A tak pán […]
Kdo z vás doma vládne?
Chcete mít vztah, který bude fungovat dlouho a šťastně? Se správným přístupem a správnou ženskou taktikou může být i „komandování“ zábavné a účinné. Občasný výbuch je součástí každého vztahu. To, že se občas pohádáte, ještě neznamená, že je vše ztraceno! Každé partnerské soužití má období klidu i čas disharmonie, kdy létají talíře a tříská se dveřmi. Hádky jsou často dobrou […]
Musela jsem Heleně říct pravdu
Opravdu jsem přála kamarádce novou lásku. Jenže když jsem zjistila, koho si vlastně vzala a že se řítí do maléru, zasáhla jsem. Plést se cizím lidem do života nikdy není dobré a tím jsem se řídila celý svůj život. Jenže když se jednalo o mou nejlepší kamarádku Helenu, udělala jsem výjimku. Byla jsem totiž na sto procent […]
Cestování
Jarní Egypt: Pohodová dovolená pod horkým africkým sluncem
Zima byla dlouhá a teď je na čase vyrazit si za teplem. Třeba právě do Egypta, kde si dopřejete obrovský relax i mnoho zážitků. Egypt je jednou z nejpopulárnějších destinací pro turisty z celého světa. Nabízí nejen krásné pláže a luxusní letoviska u Rudého moře, ale také fascinující historické památky starověké civilizace. Hurghada Hurghada je […]
Naše nejkrásnější poutní místa
Projdete se jarní přírodou, pokocháte se historií a uděláte něco pro svou duši. V blízkosti poutních míst bývají navíc léčivé studánky, kde si můžete nabrat vodu. Studánka Ivanka Ve středních Čechách objevíte mnoho významných poutních míst. Tím nejslavnějším je jistě Svatá Hora u Příbrami, která byla označována za duchovní srdce Čech. Váže se k ní zajímavá událost, kdy v období […]
Hrady a zámky otevírají v Česku své brány
S příchodem jara se každoročně otevírají brány našich hradů a zámků, které patří mezi architektonické skvosty celé střední Evropy. Navštivte spolu s námi ty nejkrásnější z nich a vydejte se do dob dávno minulých. Zámek Hluboká nad Vltavou – Jižní Čechy Patří mezi naše vůbec nejnavštěvovanější památkové objekty. Podle zubatého cimbuří tuto pohádkově působící stavbu 15 km od Českých Budějovic pozná už z dálky […]
Zamilujte se do Vietnamu
I když stále trochu pokulhává v turistice za Thajskem, zájem o krásy Vietnamu stoupá. Jeho pohádková zátoka Ha Long patří mezi sedm přírodních divů světa. Je to země, která je nám poměrně blízká, ačkolv je to vzdálený Orient. Bude to jistě i tím, že se v naší zemi mnoho obyvatel Vietnamu usídlilo a jejich domov i kultura nás zajímají. Největším městem Vietnamu […]
Krása a zdraví
Péče jako peříčko
Citlivá pleť vyžaduje pravidelnost, trpělivost a ty správné kosmetické produkty. Jen tak můžete dosáhnout viditelných výsledků a úžasného efektu. Patříte-li k těm, kdo mají citlivou pleť, dobře víte, jak moc je náchylná k podráždění. A jen tak nějaký kosmetický produkt jí nemusí vždy „sednout“. Rozhodí ji jakýkoli kontakt s dráždivými látkami, vysokými nebo nízkými teplotami, sluncem, silným větrem či suchým vzduchem. […]
Dech svěží jako jarní rosa
Zuby jsou vizitkou každé z nás. Co dělat, když bělostně září, ale z úst se přesto line nepříjemný zápach? Podle průzkumů až dvě třetiny lidí v České republice zaznamenávají ve svém okolí nevábný dech. Existuje řada přípravků, které vám s tímto problémem pomohou. Je však velký rozdíl, zda máte potíže se zápachem z úst, nebo se špatným dechem. Druhou komplikaci […]
Pozvěte své vlasy do lázní
Celou zimu se schovávaly pod čepicemi a klobouky, jsou suché,  poškozené, roztřepené, bez lesku a potřebují oživit. Řeč je o vlasech, které už se po dlouhé zimě nemohly dočkat jara. Střih a úprava Prvním krokem, ať chcete, či nechcete, je zastřižení. Minimálně konečky vlasů by se měly nechat po zimě profesionálně odstranit. Jarní střih je totiž základním předpokladem pro správný a zdravý […]
Jak správně pečovat o citlivou atopickou pokožku? Dopřejte jí koupel a med
Stává se vám, že po sprchování cítíte na těle nepříjemné pnutí, loupe se vám kůže, nebo vám dokonce naskáčou pupínky? Víme, jak si s tím poradit. Zdroje pitné vody jsou dnes bohužel natolik kontaminované, že přidávat chlor do vody je prakticky nezbytností. Takto upravená voda potom kůži nejen dráždí a vysušuje, ale u citlivějších jedinců může vést […]
Magický svět
Co na vás prozradí oblíbená barva?
Pocit při pohledu na určitou barvu může ukazovat na to, jak vaše duše reaguje na její vibrace. Každá barva má svou vlastní energii, která nás přitahuje. Co o vás vypovídá ta vaše nejoblíbenější? Barvy mají velký vliv na naši psychiku. Zvlášť ženy jsou na barevné podněty citlivé a vybírají si  barvy podle svého aktuálního emocionálního stavu. […]
Jaká jste podle květin?
Každá z nás máme svou oblíbenou květinu, ale věděla jste, že právě ona může prozradit spoustu tajemství o vaší povaze? Vyberte si květinu, kterou máte nejraději, a zjistěte, jaká jste! Květiny jsou jako ženy. Mají různé barvy a vůně, každá žena je jedinečná a má svou vlastní krásu a energii. Kromě toho, že květiny skvěle vypadají, přitahují nás […]
Kávová sedlina varovala před tragédií
Na dně ranní kávy se mi objevil zvláštní obrazec. Vypadal jako lebka. Hned mě napadlo, že je to varování osudu. Zdálo se, že to bude den jako každý jiný. Ráno jsem vyskočila z postele a pobíhala po bytě jako vždycky. Automaticky jsem si uvařila kávičku, kterou jsem si postavila na kuchyňský stůl. A když jsem vypravila děti do […]
Přece se nebudete bát černé kočky. Kde se vzaly pověry?
Různé pověry se ve společnosti tradují už po celá staletí. Víte ale, kde mají své kořeny a proč vůbec vznikly? Vraťte se s námi do historie a posviťte si na kočky i rozbitá zrcadla. Ačkoli by se mohlo zdát, že lidstvo žije v racionální době, některé pověry jsou stále živé. Například nošení šťastných talismanů a vyhýbání se číslu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
epochaplus.cz
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný psanec ze Sherwoodu se za staletí proměnil ve folklorní ikonu, hrdinu stovek knih, filmů i seriálů. Ale kdo vlastně byl muž, jehož příběh přežil staletí a stal se symbolem spravedlnosti? Mýtus, nebo historická postava? Příběh, který přerostl do legendy První dochované zmínky o Robinovi pocházejí ze 14. století.
Vestavba s přidanou hodnotou
rezidenceonline.cz
Vestavba s přidanou hodnotou
Design kuchyně ctí spotřebiče, které nejsou na první pohled vidět. Mohou být ukryté za kuchyňskými dvířky nebo splývají s kuchyňskou linkou. Pro vestavné spotřebiče hraje řada faktorů. Jedním z nich je úspora místa a designově čistý vzhled kuchyně. Nabídka tohoto typu spotřebičů je veliká, v zásadě si můžete pořídit kompletní výčet nezbytných kuchyňských pomocníků od
Musela jsem bojovat o muže
skutecnepribehy.cz
Musela jsem bojovat o muže
Když jsem se seznámila s tehdy čerstvě rozvedeným Petrem, jeho dospělá dcera Alena byla stále na svého otce velmi silně citově vázaná. Věděla jsem tedy, že vztah s Alenou nebude snadný, ale nikdy jsem si nemyslela, že by se dcera mého milovaného muže mohla stát hrozbou pro náš vztah. Snažila jsem se tedy být trpělivá. Napřed mě
Perlové týdny Halada 2025
iluxus.cz
Perlové týdny Halada 2025
V květnu a červnu proběhne největší prodejní výstave perlových šperků v Čechách a na Slovensku. Legendární a největší akce rodinného klenotnictví Halada má tradicí již několik desetiletí. Na akci s
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
tisicereceptu.cz
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
Jaké by to byly Velikonoce bez pořádného masa? Ingredience 4 jehněčí kolínka 2 cibule 50 g másla 6 stroužků česneku 10 kuliček pepře 3 bobkové listy 6 dcl červeného vína, 4 snítky rozmarý
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz
Gruzie plná chutí a vůní
Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární bohatství, což může být pro ty, kteří pamatují jen známý koňak nebo čaj opravdovým překvapením. A pohostinnost místních je pověstná. Však také jedno z přísloví zní: Host je dar Boží.   Gruzínská kuchyně není jenom jedna, po staletí vstřebávala vlivy turecké, íránské a posledních dekádách i ruské. Navíc
Mimozemský život na vzdálené planetě? Opatrnost je na místě
21stoleti.cz
Mimozemský život na vzdálené planetě? Opatrnost je na místě
Nález mimozemského života by byl bezesporu největším objevem v dějinách vědy. Ačkoliv kosmické sondy už prolétly kolem všech planet naší soustavy a čím dál dokonalejší teleskopy nahlížejí do stále vzd
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
epochanacestach.cz
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
Hluboko v Pacifiku leží ostrov proslulý svou tajemnou prastarou civilizací. Zdobí jej nejen kouzelná příroda, ale i 300 soch moai. Každá z těchto soch je vytesána z jednoho kamene a má typickou protáhlou tvář. V současnosti se zdá, že řada tajemství Velikonočního ostrova se již dočkala svého rozluštění. Víme, proč tyto sochy vznikly a jakým způsobem se po ostrově
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
panidomu.cz
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální
Vyrostla na londýnském mostě celá čtvrť?
historyplus.cz
Vyrostla na londýnském mostě celá čtvrť?
Oba břehy Temže v Londýně spojovala kdysi stavba, označovaná za jeden z divů světa. Most, který se stal samostatnou městskou čtvrtí a také místem odporné přehlídky popravených nešťastníků. Most v samém centru Londýna postavili už Římané v roce 46 našeho letopočtu. Byl dřevěný a vydržel téměř 1000 let, než ho v roce 1013 nechal spálit král Ethelred II. (asi 968–1016),
Kde na vás číhá časová smyčka? Svět, kde se vše opakuje do zbláznění!
enigmaplus.cz
Kde na vás číhá časová smyčka? Svět, kde se vše opakuje do zbláznění!
Když vás pohltí časová smyčka, ocitnete se na místě, kde neexistuje čas a žádný váš čin nemá smysl. Vše se zde totiž odehrává stále dokola a nebere to konce! Zbytek života tak můžete strávit neustálým
Judit Pecháček se svou matkou neměla lehké dětství
nasehvezdy.cz
Judit Pecháček se svou matkou neměla lehké dětství
V seriálu Děcko hraje Judit Pecháček (36) matku, která má komplikovaný vztah se svými dětmi. A nyní herečka přiznala, že ani se svou skutečnou maminkou Ágnes Bardos nemá a nikdy neměla úplně idylické
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz