Masové šťavnaté kuličky připravené z mletého jemně dokořeněného hovězího masa s rajčatovo-bazalkovou omáčkou jsou skutečnou lahůdkou. Výborné jsou s těstovinami uvařenými „al dente“.
Suroviny na 6 porcí
– 1 kg mletého hovězího masa – 2 vejce – 2 stroužky česneku – 2 hrsti listů čerstvé bazalky – sůl – mletý černý pepř – 2 lžíce strouhaného parmezánu – 4 lžíce olivového oleje
Na omáčku – 3 šalotky – 3 stroužky česneku – 1 mrkev – 4 lžíce olivového oleje – 800 g loupaných rajčat – 500 g rajčatové passaty (pyré) – 1 lžíce rajčatového protlaku – 2 lžičky sušeného tymiánu – 1 lžička sušeného oregana – 3 bobkové listy – sůl, mletý černý pepř
Postup
1. Do mletého masa přidejte vejce, prolisovaný nebo najemno nasekaný česnek a posekanou bazalku. Směs rukama dobře prohněťte. Osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nastrouhaný sýr.
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a postupně na něm osmažte všechny kuličky. Kuliček o velikosti vlašského ořechu připravíte asi šedesát. Z osmažených kuliček vysajte ubrouskem tuk. Dejte je do hrnce a přiklopte, aby nevystydly.
3. Připravte si omáčku. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte najemno nebo prolisujte. Mrkev očistěte a polovinu nastrouhejte na struhadle nahrubo.
4. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotku, česnek a nastrouhanou mrkev. Až začne šalotka zlátnout, přidejte rajčata z plechovky, rajčatovou passatu a lžíci rajčatového protlaku.
Pak vmíchejte sušený tymián a oregano a přidejte bobkové listy. Podle chuti osolte a opepřete. Pak pánev přiklopte a krátce povařte.
5. Do hotové omáčky přidejte osmažené masové kuličky společně s druhou půlkou mrkve, kterou jste nechaly v celku. Mrkev omáčku nepatrně osladí, takže už není nutné ji dochucovat cukrem. Přiklopte pokličkou a kuličky důkladně prohřejte.
6. Kuličky podávejte s těstovinami (širokými nudlemi nebo špagetami) uvařenými „al dente“ a zakápnutými olivovým olejem. Můžete ozdobit čerstvou bazalkou.