Suroviny:
500 g uzené vepřové krkovice
8 rohlíků z předešlého dne
8 vajec
250 ml smetany na šlehání
200–400 g lístků mladých kopřiv
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce čerstvých lístků majoránky
1 svazek pažitky
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce sušených bylin (majoránky, tymiánu, saturejky)
2 lžíce rozpuštěného másla či sádla
máslo či sádlo na vymazání formy
Postup:
Uzené maso uvaříme ve vodě, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Rohlíky pokrájíme na středně velké kostky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozmícháme ve smetaně, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Rohlíky dáme do mísy, přilijeme smetanu se žloutky a přidáme maso. Kopřivy důkladně opereme, krátce spaříme ve vroucí vodě, ihned propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Potom listy nasekáme na menší kousky a také přisypeme do mísy.
Směs promícháme a ochutíme cibulí, česnekem, čerstvou majoránkou a pažitkou, solí, pepřem a sušenými bylinkami. Pak vmícháme rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh.
Připravenou směs přesuneme do vymazané chlebíčkové formy, povrch uhladíme a pečeme při 180 °C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopíme a nakrájíme na plátky. Chutná teplá i za studena.