Na utopence nutně potřebujete dvě základní věci – kvalitní buřty a poctivě kyselý lák. Po silvestrovském popíjení se budou hodit.
Ingredience: 20 ks kvalitních špekáčků náplň, 3 feferonky, nakrájené na kolečka, 4 cibule, 5 kyselých okurek, 1 malá sklenice kysaného zelí nálev, 1 litr octa, 700 ml vody, 1 lžíce celého pepře, 7 ks bobkového listu, 1 mrkev
Postup: Začněte nálevem. Smíchejte ocet s vodou. V hrnci nasucho orestujte koření a zalijte lákem. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a krátce povařte.
Špekáčky naplňte feferonkou, cibulí a okurkou. Do každého utopence jeden klínek od každého. Nakonec buřt obložte kysaným zelím. Zalijte horkým lákem a nechte 14 dní uležet v chladu.