Jitrocel je známý tím, že ulevuje při nachlazení, pomáhá vykašlávat hleny, čistí plíce, krev a také ledviny. Sirup z této bylinky nejenže výborně chutná, ale také je voňavý a sladký.
Jak ho užívat?
Užívá se většinou po lžičkách. Můžete si brát jednu lžičku třikrát denně anebo si jej přidávat do čaje.
Vrstvený sirup
Natrhejte si čerstvé listy, omyjte je a pak je napěchujte do velké sklenice. Do ní je skládejte po vrstvách. Vždy dejte vrstvu listů, poté vrstvu třtinového cukru. Střídejte po jednom centimetru.
Každou vrstvu nezapomeňte pořádně stlačit. Nechte sklenici stát na slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se úplně nerozpustí.
Pak přeceďte, přelijte sirup do uzavíratelné láhve a skladujte ho v lednici. Medicína vám vydrží až několik měsíců.
Na medu
Pokud si zvolíte druhý postup, čtyři hrsti listů jitrocele operte, nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce, zalijte je decilitrem vody a přidejte 250 g medu. Vařte na mírném plamenu tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá tekutina. Zatepla sceďte a přelijte sirup do uzavíratelné láhve.