Léčí katary zažívacího traktu, ekzémy, kašel a ženy si dokonce pochvalují jeho účinky pro zmírnění potíží s menopauzou.
Jetelíček je ozdobou každé rozkvetlé louky, jeho baculaté růžové květy po celé léto krásně kontrastují se zelení a ostatním porostem. Je významnou medonosnou rostlinou, možná jste jako děti vyzkoušeli sát sladký nektar z jednotlivých trubiček jeho květenství.
Je lahodný! Protože je ale tento nektar uložen hluboko v květech, nejlépe se k němu dostává hmyz s delším sosákem, tedy jsou čmeláci a motýli.
Výhodou jetele je, že nemá žádné vedlejší účinky a čaj z něj je chutný. Účinně jím zmírníte nepříjemnou chuť jiného čaje. Pro naše zdraví je významný dezinfekční účinek látek obsažených v této bylině.
Jetel nám proto pomůže v případě průjmu, střevní koliky, zvracení i otrav jídlem. Má také silný detoxikační účinek, lidově bychom řekli, že jetel čistí krev. Proto tuto bylinku můžeme přidávat do všech čistících čajových směsí. Doporučuje se také diabetikům.
Pohladí naši kůži
Jetel najdeme jako součást bylinných čajů pro zmírňování potíží spojených s klimaktériem. Mnohé ženy uvádějí, že po dlouhodobějším a pravidelném užívání jetelového čaje, nebo směsí s jeho příměsí, se jim znatelně ulevilo.
Nejčastěji jetel pomáhá s nespavostí, návaly horka a náhlými pocity nevolnosti. Jetelíček lze ale také používat k léčbě kožních potíží, jako jsou některé typy ekzému, drobná poranění kůže, akné, vyrážky.
Celkově urychluje hojení kožních neduhů a působí proti jejich dalšímu šíření. Z nálevu sušeného, ale i čerstvého jetele si můžeme připravovat buď pleťové vody, nebo koupele celého těla. Jak čaj připravit?
Přelijeme 2 lžíce sušeného květu 0,5l vroucí vody a necháme 5 minut odstát, přecedíme a teplý popíjíme. Čaj lze bez obav užívat dlouhodobě.
Jetelová polévka
Budete potřebovat kmín, naklíčenou pšenici, olej, mrkev, červený jetel a celozrnnou mouku. Umytý jetel spaříme horkou vodou a necháme stát, aby změkl. Rozmixujeme a vlijeme do litru slané vařící vody. Vmícháme mouku a přidáme kmín. Vaříme 10 minut.
Přidáme olej a odstavíme. Do polévky přidáme syrovou nastrouhanou mrkev, naklíčenou pšenici a posekanou petrželku.