Když se domovem line vůně jablek, ořechů a skořice, je to vždy slibné.
Příprava: 80 minut
Náročnost: **
Cena za závin: 63 Kč
Suroviny na 2 záviny
Na těsto
– 300 g hladké mouky
– 12 lžic světlého piva
– 1 lžíce octa
– ½ lžičky soli
– 65 g másla
– 60 g sádla
– 50 g másla + 2 lžíce rumu na potření
– pečicí papír
Na náplň
– 6 lžic strouhaného perníku
– 6 jablek
– 3 lžičky skořice
– 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
– 2 lžičky rozinek
Postup
1. Všechny suroviny propracujte a vytvořte pružné, hladké a nelepivé těsto. Nechte jej 20 minut v teple odpočívat.
2. Oloupaná jablka nastrouhejte nahrubo. Přidejte skořici, ořechy a rozinky.
3. Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte na pomoučené ploše. Potřete rozehřátým máslem, posypte perníkem a naneste jablkovou náplň. Zaviňte a dejte na plech s pečicím papírem. Potřete rozehřátým máslem a pečte při 160 ºC asi 40 minut. Poté záviny pomašlujte rozehřátým máslem smíchaným s rumem.