Suroviny:
1 lžíce olivového oleje 1 cibule 1 stroužek česneku 1 středně velká brambora 500 ml zeleninového vývaru 300 g mraženého hrášku 100 g hladkolisté petrželky lístky ze dvou snítek máty + navíc na ozdobu 100 ml 40% smetany sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup: Olej rozpálíme ve velkém hrnci nebo pánvi, pak na něm 4 minuty opékáme cibuli a česnek.
Přidáme pokrájenou bramboru, vývar a 500 ml vody. Přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Přidáme hrášek a petrželku, promícháme, přiklopíme a necháme probublávat 3 minuty. Vhodíme mátu a polévku promixujeme tyčovým mixérem.
Vlijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem; zahřejeme, už nevaříme. Servírujeme ozdobené lístky máty a pepřem..