Pokud naložíte čerstvé bylinky do alkoholu, vyrobíte si skvělou léčivou tinkturu. Ty se pro své zdraví prospěšné účinky a stoprocentně přírodní složení používají v domácím léčitelství dodnes.
Je to tak jednoduché
Tinkturu si připravíte tak, že čerstvé nebo sušené bylinky naložíte do lihu do čistých a suchých skleněných lahviček. Použít byste měli minimálně 40procentní alkohol, lepší je ale ten 70–80procentní.Bylinky se nakládají na 3 týdny.
Během té doby byste je měli občas protřepávat. Pak vše důkladně přeceďte a uložte ve skleněné lahvičce na temném místě.
Domácí česneková tinktura
Pro její výrobu budete potřebovat 4 palice česneku, 200 ml bílého vína a 200 ml 70procentního alkoholu. Česnek nakrájejte na drobné kousky nebo ho prolisujte do uzavíratelné nádoby. Zalijte ho bílým vínem a nechte 30 dní louhovat ve tmě.
Občas láhev protřepejte. Potom do sklenice přidejte alkohol a nechte den louhovat.
Působí jako antibiotikum
Poté tinkturu slijte a důkladně přeceďte. Pokud budete tinkturu užívat, měli byste začít po malých dávkách, tedy jednu kapičku po ránu nalačno. A postupně přidávat každý den kapičku. To znamená, že poslední den byste měli 21 kapiček.