Fazole Adzuki jsou nazývány „královnou fazolí“, ačkoliv jsou příbuzné spíše mungu. Pocházejí z Číny, kde mají velký význam v souvislosti s jin a jang harmonií.
Tyto malé podlouhlé fazolky červené až hnědé barvy mají lehce oříškovou chuť a patří k nejlépe stravitelným luštěninám.
Jsou důležitým zdrojem bílkovin a téměř všech esenciálních aminokyselin. Zlepšují činnost ledvin, chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu, mají příznivý vliv na tenké střevo a prospívají pleti.
„Díky jejich dobré stravitelnosti jsou vhodnou luštěninou pro děti, těhotné a kojící ženy,“ dodává Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX.
Příprava je stejná jako u ostatních luštěnin. „Přes noc je namočte do vody, pak propláchněte a dejte vařit na 30 – 60 minut. Solte až po uvaření,“ doplňuje Martin Moučka.
Vhodné jsou na přípravu polévek, pomazánek, kaší a salátů, používají se také místo mouky do těst, koláčů a rýžových pokrmů.
Suroviny:
150 g fazolí Adzuki ARAX
1 červená cibule
1 jarní cibulka
1 žlutá paprika
1 balení balkánského sýra
olivový olej
balsamico ocet
sůl
pepř
Příprava:
Fazolky Adzuki necháme přes noc namočené ve vodě a ráno je ve stejné vodě uvaříme. Cibuli, jarní cibulku a žlutou papriku nakrájíme nadrobno, balkánský sýr na kostičky a vše smícháme ve větší míse.
Vychladlé fazolky přidáme k nakrájené zelenině. Vše promícháme, zakápneme olivovým olejem, balsamicem, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat jako lehký oběd.