Suroviny: 1 celer 2 cibule 2 kg hovězího předního 3 petržele 4 mrkve 3 stroužky česneku tymián, pažitka, pepř, sůl, nové koření bobkový list, vejce a strouhaný sýr
Postup: Maso i zeleninu zalijeme 5 litry studené vody.
Sebereme pěnu, přivedeme k varu a snížíme plamen. Opravdu velmi mírně (na bodu varu či těsně pod ním) vaříme alespoň 4 hodiny. Z hotového vývaru vyjmeme maso i zeleninu a vývar necháme vychladnout. Po vychladnutí sebereme z vývaru usazený tuk.
Hotový vývar pak přecedíme přes plátýnko. Pokud chceme, využijeme pro ještě dokonalejší vyčištění profesionální trik. V hrnci ušleháme dva bílky do řídké pěny. Přilijeme studený přecezený vývar, a za stálého míchání přivedeme k varu.
Vaříme asi půl hodiny a potom znovu přecedíme přes navlhčené plátno. Do přecezené a případně vyčištěné polévky vrátíme nakrájené maso a zeleninu. Podáváme s celestýnskými nudlemi. Celestýnské nudle: (bez mouky) vyrobíme jako omelety.
Vejce, nakrájenou pažitku, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl a pepř smícháme a na pánvi usmažíme omeletu. Tu svineme, nakrájíme na nudle a podáváme k polévce..