Mezi tradiční české recepty samozřejmě patří telecí líčka, která Dáda Patrasová dokáže bravurně připravit.
Ingredience:
1 kg telecích líček, 2 mrkve, 1/3 celeru, 1 až 2 kořenové petržele, 2 střední cibule, 300 ml červeného vína, 600 ml demi glace nebo silný hovězí vývar, 2 až 3 lžíce másla, 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 10 kuliček celého pepře, 3 větvičky tymiánu, 2 snítky rozmarýnu, sůl, mletý pepř, rostlinný olej
Suroviny na oblohu: 1 menší mrkev, 1 menší petržel, 4 až 5 žampionů, velkolistá petržel
Postup: Maso osolíme a opepříme.V kastrolu rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova, aby se zatáhlo.
Opečené maso vyjmeme, do kastrolu přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky, cibuli pokrájenou nahrubo, popřípadě dolijeme trochu oleje a opečeme.Poté zalijeme červeným vínem, přidáme opečené maso a počkáme, dokud se všechno víno nevyvaří.
Zalijeme omáčkou demi glace, přidáme koření, tymián, rozmarýn a dusíme pod pokličkou na velmi mírném ohni cca 4 až 5 hodin do úplného změknutí masa.
Následně maso z omáčky vyjmeme a přes jemný cedník omáčku přecedíme. Nepasírujeme! Omáčku můžeme ještě dle potřeby trochu zredukovat. Nakonec ji zahustíme vychlazeným máslem nakrájeným na kostičky. Maso vrátíme do omáčky.Líčka servírujeme s bramborovou kaší, přelité omáčkou.