Ochutnejte sladký dezert, který je oblíbený nejen v Řecku, ale i v arabských zemích.
Suroviny na 15 kusů
Na těsto – 470 g hladké mouky – 250 ml vody – lžička octa – špetka soli – 4 lžíce olivového oleje – kukuřičný škrob
Na náplň – 200 g rozpuštěného másla – 2 lžičky skořice – 400 g nasekaných vlašských ořechů
Na polevu – 230 g třtinového cukru – 200 ml vody – 100 ml citronové šťávy – 150 g medu
Postup
1. Ze surovin na těsto vypracujte pružné těsto a nechte ho 2 hodiny odležet. Těsto rozdělte na 15 kuliček a vyválejte je na válu posypaném škrobem. Jednotlivé pláty vrstvěte na sebe a vždy posypte škrobem. Těsto ořízněte do tvaru formy.
2. Ořechy smíchejte se skořicí. Formu vymažte máslem. Dejte pět plátů těsta, pak dva pláty, tři pláty a pět plátů. Mezi ně dávejte ořechy a potírejte je máslem. Pečte při 170 ºC 40-45 minut.
3. Na sirup zahřejte všechny suroviny. Po vychladnutí polijte baklavu.