Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem je neskutečná dobrota.
Suroviny na 6 porcí – 600 g mletého hovězího masa – 300 ml bílého suchého vína – špetka mleté skořice – špetka chilli koření – 2 lilky – 1 konzerva rajčat – 1 cibule – olivový olej – hrst nasekaného oregana – sůl, pepř
Na omáčku – 600 ml mléka – 150 g strouhaného parmezánu – 70 g másla – 70 g hladké mouky – 2 vejce
Postup
1. Nasekanou cibuli opečte na rozpáleném oleji. Přidejte maso, míchejte asi 10 minut, pak přidejte rajčata, skořici, chilli a oregano. Přilijte víno a duste, dokud se polovina tekutina nevypaří.
2. Lilky podélně rozkrojte, potřete olejem a opečte v troubě dozlatova.
3. Zahřejte máslo. Vmíchejte mouku, přilijte mléko a přidejte parmezán. Vymíchejte dohladka. Odstavte a pak vmíchejte rozšlehaná vajíčka.
4. Do pekáčku vrstvěte lilek, masovou směs a bešamel. Pečte při 180 °C asi 40 minut.