Nebudeme si namlouvat, že jde o dietní recept, je tam máslo, cukr… Tyto sušenky jsou křupavé, uvnitř vláčné a plné čokolády, ale také rostlinných bílkovin díky přidané mouce z červené čočky.
Cookies s čokoládou potěší všechny milovníky sladkého a z obsahu “zdravých” surovin je nikdo podezřívat nebude, chutnají vážně skvěle.
Ingredience:
100 g másla nebo rostlinného tuku
120 g tmavého třtinového cukru
40 ml kravského nebo rostlinného mléka
1 lžička vanilkového extraktu (nebo ½ lžičky skořice)
100 g mouky z naklíčené červené čočky (VegUp)
120 g mouky z naklíčené pšenice
1 lžička kypřícího prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)
1 lžička jedlé sody
2 lžičky kukuřičného škrobu
½ lžičky soli
80 g čokoládových čoček nebo nasekané čokolády
Postup přípravy:
Prošlehejte změklé máslo s cukrem, až se úplně spojí. Nejlépe to jde v mixéru, ale dobře poslouží i vidlička. Přidejte mléko a vanilkový extrakt, opět promíchejte.
Smíchejte suché suroviny – mouky, prášek do pečiva, sodu, škrob a sůl – přidejte k máslu a rukou zpracujte v těsto, které bude trochu lepivé.
Zakryjte a dejte odpočinout do lednice, alespoň na 20 minut, ideálně na hodinu. Do těsta přimíchejte čokoládu (trochu si nechte stranou na dozdobení povrchu sušenek) a tvarujte kuličky velikosti max. golfového míčku.
Kuličky na plechu vyloženém pečícím papírem trochu zploštěte a klaďte je daleko od sebe, teplem se dost roztečou, tak ať neskončíte s jednou velikou sušenkou přes celý plech. Sušenky dozdobte čokoládou a dejte péct na 12 minut do trouby předehřáté na 180°C.
Po vytažení z trouby budou ještě dost měkké, ale nebojte se, dojdou. Před sejmutím z plechu je nechte alespoň pár minut odpočinout. .