Sladká tečka na závěr je více než vhodná. Moučník podle receptu Ivana Vodochodského si určitě připravte a klidně popusťte uzdu i své kreativitě.
Ingredience: 160 g cukru, 2 lžičky jedlé sody, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 lžička vanilkového extraktu nebo kousek dužiny vanilkového lusku, 2 vejce, 200 g zakysané smetany, 160 ml mléka, 250 g hladké nebo polohrubé mouky
Postup: V míse smícháme mouku s cukrem, jedlou sodou, práškem do pečiva a solí.V jiné nádobě vyšleháme dohladka vejce se zakysanou smetanou. Přimícháme mléko a vanilkový extrakt nebo dužinu z vanilkového lusku a dobře promícháme.
Postupně vmícháme připravené těsto. Muffinové košíčky dáme do formiček, naplníme je a pečeme je v předehřáté troubě při 200 °C zhruba po dobu 18 minut, ale raději provedeme test špejlí, zda jsou pečené. Muffinky ozdobíme dle vlastní fantazie. Šlehačka, čokoláda, želé bonbony či marmeláda, vše je dovoleno.