Ingredience: 2 kůzlečí kýty, 500g mletého kůzlečího masa, 100g slaniny, 2 krajíce toustového chleba, cca 50 ml smetany, 100 ml vody, 2 vejce, 1 mrkev, řapíkatý celer, 1/2 cibule, 1 kyselá okurka, jíška, petržel, oregano, bazalka, sůl, pepř
Na nádivku zbytek náplně do kůzlečí pečeně, 2 vejce, smetana, sůl
Postup: Kůzlečí kýtu vykostíme. Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, osolíme a opepříme. Přisypeme nakrájenou kyselou okurku, slaninu, toastový chleba bez kůrek a zalijeme kapkou smetany. Na závěr přimícháme nahrubo nakrájené byliny.
Kýtu rozřízneme na velkou plochu, abychom na ni mohli nandat směs, osolíme a opepříme. Pak na maso nandáme náplň, smotáme a přichytíme pevně provázkem. Na pekáč dáme nejdřív kosti, na ně pak položíme roládu, aby při pečení hezky dýchala a nepřipékala se.
Znovu osolíme a opepříme. Do pekáče přidáme máslo a nakrájenou zeleninu. Dáme péct na 180 °C. Mezitím si připravíme nádivku: žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme sníh. Ke zbylé směsi masa přidáme žloutky, kapku smetany a vmícháme sníh z bílků.
Pekáč vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme směs. Pečeme při 175 °C 20 až 30 minut. Upečenou roládu dáme stranou a výpek orestujeme. Přidáme trochu jíšky, vody a chvíli povaříme.
Roládu i nádivku nakrájíme na plátky, nandáme na talíř a polijeme přecezenou šťávou, ale kreativitě se v servírování meze nekladou.