Suroviny:
800 g vepřové panenky sůl a mletý pepř olej na opečení hladkou mouku na vál 400 g listového těsta 600 g čerstvého listového špenátu vejce na potření 3 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky 200 ml smetany na vaření hrst nasekané petrželky
Postup: Panenku očistíme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na oleji.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, rozložíme na něj opraný a dobře odkapaný špenát, na něj položíme opečené maso a dobře ho do těsta zabalíme.
Vše přeneseme do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, těsto na vrchu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Mezitím v kastrůlku rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.
Upečenou panenku vyndáme z pekáčku, postavíme ho na sporák, nalijeme do něj smetanu, vmícháme petrželku a jíšku, podle chuti osolíme a krátce povaříme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou. Vhodnou přílohou je jarní zelenina (ideálně vařená v páře) nebo i brambory.
.