Perník byl nejoblíbenějším moučníkem našich maminek a babiček, pak ho však vytlačily moderní dezerty, ale opět se s velkou slávou vrací k radosti strávníků.
Ingredience:
1 špetka soli, 2 vejce, 2 dl rostlinného oleje, 0,5 l mléka, 350 g cukru krystal, 1 lžička skořice mleté, 0,5 kg polohrubé mouky, lžíce povidel rozředěná – nejlépe rumem, 3 lžíce kakaa, 1 balíček prášku do perníku, 3 nastrouhaná jablka, 1 lžička jedlé sody
Postup: Smícháme postupně všechny ingredience a dobře je vymícháme. Můžeme přidat nasekané ořechy nebo mandle, rozinky či kandované ovoce. Těsto nalijeme na vyšší, vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 25 až 30 minut.