Suroviny na 8–10 porcí:
350 g čokolády (nejlépe s 50–60 % kakaa)
250 g másla
3–4 vejce
250 g cukru krupice
85 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Postup:
Čokoládu nalámeme na kostičky a rozpustíme spolu s nakrájeným máslem. Vejce šleháme tak dlouho, až zesvětlají, pak zašleháme cukr, až je směs hustá a lesklá.
Opatrně vmícháme do rozpuštěné čokolády, navrch prosejeme mouku s práškem do pečiva a vše vymícháme do hladka.
Troubu předehřejeme na 160 °C (elektrickou) nebo 140 °C (horkovzdušnou). Hranatou formu či pekáček vymastíme a vyložíme pečicím papírem. Těsto vlijeme do formy a pečeme 30–35 minut, až je povrch pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý.
Brownies musí ze své podstaty zůstat hutné a uvnitř vlahé.
Během chladnutí těsto ještě trochu dojde. Upečené brownies necháme nejprve chladnout ve formě alespoň hodinu, pak je rozkrájíme na cca 16 úhledných čtverečků a ještě necháme chladnout.