Sladké pečivo ze šlehačkového těsta můžete naplnit i povidly, mákem nebo tvarohem.
Suroviny na 40 kusů
Na těsto – 400 g hladké mouky – 200 ml smetany ke šlehání – 250 g Hery – 1 vejce – špetka soli – 1 vejce na potření – pečicí papír
Na náplň – 150 g mletých vlašských ořechů – 1 lžíce moučkového cukru – 40 ml mléka
Postup
1. Všechny suroviny zpracujte v hladké pružné těsto. Utvořte z něj kouli a dejte na 30 minut do lednice.
2. Mléko přiveďte k varu. Přidejte ořechy a cukr a krátce povařte. Náplň nechte vychladnout.
3. Těsto rozdělte na 5 částí a každou vyválejte do kruhu o průměru cca 25 cm. Rádýlkem vykrojte 8 výsečí. Naneste náplň a zaviňte.
4. Přeneste na plech s pečicím papírem, potřete vejcem a pečte při 180 ºC asi 20 minut.