Vláčný koláč plný jablíček chutná přímo božsky. Je to skvělý dezert pro návštěvu.
Suroviny
Na těsto – 1 hrnek celozrnné mouky – 1 hrnek hladké mouky – ½ hrnku špaldové mouky – 1 sáček sušeného droždí – 180 ml mléka – 1 vejce – 1 lžíce citronové kůry
Na náplň – 4 jablka – 2 lžíce cukru – 1 balení skořicového cukru – 2 vanilkové pudinky – 500 ml mléka – 1 žloutek – 50 g másla
Postup
1. Droždí smíchejte se lžičkou cukru a dvěma lžícemi vlažného mléka. Nechte 5 minut vzejít.
2. Mouky smíchejte s ostatními surovinami. Přidejte kvásek, propracujte a nechte na teplém místě kynout.
3. Jablka pokrájejte a dejte do hrnce. Podlijte vodou, posypte cukrem a chvíli poduste. Mléko smíchejte s pudinkem a cukrem a uvařte pudink. Do horkého vmíchejte žloutek a máslo.
4. Těsto vyválejte a vyložte jím vymazanou koláčovou formu. Rozložte jablka a zalijte pudinkem. Pečte při 180 ºC asi 40 minut.