Suroviny:
600–800 g hovězího masa (špička, loupaná plec) 1 malá cibule 1 mrkev 2 bobkové listy 4 kuličky černého pepře 4 kuličky nového koření 100 g másla 100 g hladké mouky 250 ml smetany ke šlehání sůl a cukr špetka mletého muškátového oříšku 4–5 lžic strouhaného křenu
Postup: Maso opláchneme, ponoříme do vroucí vody, přidáme cibuli, očištěnou mrkev, sůl a koření a necháme maso povařit doměkka.
V hrnci pomalu rozpustíme máslo, přisypeme do něj mouku a uděláme si světlou jíšku. Jíšku zalijeme asi litrem vývaru z hovězího masa a dobře ji rozmícháme.
Omáčku pomalu provaříme a často mícháme asi 25 minut, pak přidáme smetanu, špetku muškátového oříšku a dochutíme solí a trochou cukru, vmícháme křen a necháme omáčku trochu prohřát.
Maso nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.