Jde o původní recept, který Markéta Hrubešová lehce upravila. Ale nebojte, jsou sice lehké, rozhodně však chutnají jako ty tradiční.
Ingredience: ¾ kg syrových brambor, 1 vajíčko, ¼ kg hrubé mouky, ¾ kg uzeného nebo šunky, ůl,5 velkých cibulí, ½ kg kysaného zelí, 1 lžíce sádla, 1 až 2 lžičky cukru, mletý kmín, sůl
Postup Oškrábané brambory nastrouháme najemno.Lehce je přimáčkneme v míse a slijeme přebytečnou vodu, osolíme, přidáme vejce a hrubou mouku. Vytvoříme těsto a necháme chvíli odležet.
Polévkovou lžící namočenou ve vodě vykrajujeme knedlíky a házíme je do vroucí osolené vody.Vaříme asi 10 minut. Na sádle zpěníme na proužky nakrájenou cibuli a necháme samostatně asi tak 3 minuty dusit. Zelí scedíme, pokrájíme a přidáme k cibulce.
Přidáme cukr, sůl a kmín a za mírného podlévání dusíme, dokud není zelí měkké a voda vyvařená.Uzené můžeme přidat nakrájené na menší kusy. Posypeme cibulkou.