O svůj cholesterol se člověk obvykle nezajímá do chvíle, kdy ho lékař při prohlídce upozorní, že výsledky nejsou dobré a že by měl zapracovat na tom, aby hladinu snížil. Jak na to?
Ovoce a zelenina
V konzumaci ovoce a zeleniny se nemusíme, kromě velmi sladkých druhů, nijak omezovat. Nejenže obsahují minimum tuku a kalorií, a tedy nezvyšují cholesterol, ale jsou rovněž bohaté na přírodní fytosteroly a fytofenoly.
A právě tyto látky mají schopnost hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi snižovat.
Samozřejmě to není o tom, že ovoce budeme jíst po kilech, má totiž hodně ovocného cukru, proto je lepší ho jíst během dopoledne. Naopak zelenina nevadí v žádném množství.
Živočišné tuky vynecháme
Při výběru tuků a olejů dáme přednost rostlinným. Ty obsahují nenasycené mastné kyseliny. Vyhneme se nasyceným mastným kyselinám, které se nacházejí zejména v živočišných tucích, například v máslu nebo slanině.
Pozor si dáme na mastné kyseliny, které se skrývají v částečně ztužených rostlinných olejích. Pečivo jen s vlákninou Určitě omezíme konzumaci bílého pečiva a nahradíme ho tmavým, celozrnným.
To obsahuje vyšší množství vlákniny, tedy složky, která není vstřebatelná střevem a při své cestě napomáhá také vylučování cholesterolu z organismu.
Nízkotučné výrobky
Červené maso, které obsahuje více tuku, a tedy i obávaného cholesterolu, nahradíme takzvaným bílým masem: kuřecím, krůtím, rybím nebo králičím. Snažíme se celkově snížit příjem tuku v konzumovaných potravinách.
.