Kytička, která se už ve starověku používala při léčbě žaludku, jater, dýchacích cest, revmatismu a hnisavých ran na kůži.
Staří Řekové rakytník využívali pro jeho regenerační účinky zejména v kosmetickém odvětví – vynikající účinky má především na vlasy.Východní medicína doporučuje vytlačenou šťávu z rakytníku na léčbu nechutenství a k potírání kůže při popáleninách.
Rakytník můžete používat jak vnitřně, tak zevně. Je to přírodní koncentrát mastných kyselin s velkým množstvím vitaminů – E, F, P, K, A, B a C.V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje dokonce mnohonásobně více než mrkev nebo dýně.
Vitamin E je zase významným antioxidantem. Rakytník posiluje organismus a má antidepresivní a antistresový účinek.Pomůže vám překonat stavy smutku a apatie. Využijete jej také při rýmě, zánětu dutin, při hemoroidech, ekzémech a akné. Můžete jej použit také při zánětech dásní a paradontóze.
Skvělá příloha k jídlu
Rakytník si své léčivé vlastnosti dokáže udržet několik let.Jestliže se rozhodnete rakytník zmrazit, pak jeho léčivé schopnosti budete moci využít i za 2 až 3 roky.
Plody a dužinu je lepší sušit, mrazit a někteří jistě nepohrdnou pálenkou z rakytníku nebo vínem.Z dužiny pak lze připravovat různé šťávy a džusy, marmelády či pyré. A to jak samostatně, tak s různými druhy ovoce nebo zeleninou.
V Rusku se rakytník používá jako příloha k jídlu spolu s rozetřeným česnekem.Rakytníkový čaj můžete připravovat jak ze sušených, tak i z čerstvých listů. Dávkování je snadné. Na čtvrt litru vody postačí čajová lžička listů.
Diabetici si mohou přidávat listy borůvky. .