Bolí vás břicho, trpíte průjmem či zácpou? Jste věčně unavená, nesoustředěná, bolí vás klouby a v ústech míváte afty? Zkrátka už delší dobu nejste ve své kůži? Možná máte celiakii! Poradíme vám, co s tím!
Co je celiakie?
Jde o střevní onemocnění, vyvolané tvorbou protilátek proti vlastním buňkám tenkého střeva. Postižený nepřiměřeně reaguje na lepek (gluten), bílkovinu obsaženou v některých obilovinách. Bílé krvinky už šest hodin po požití lepku napadají a ničí tenké střevo.
Vznikne tak zánět. Pokud je střevo poničené, nevstřebává živiny z potravy a tělo trpí podvýživou.
Koho nemoc ohrožuje?
Onemocnění bývá dědičné, ale může být i virového původu, a pak se týká všech.
Celiakie byla dříve považovaná za onemocnění dětí, ale zjistilo se, že může propuknout v jakémkoliv věku a může se projevovat různě. Nemoc trápí asi pět lidí z tisíce, ale jen jeden o ní ví. U většiny osob na onemocnění přijde náhodou.
Nerozpoznaná celiakie může vést až k rakovině trávicí soustavy. Lidé s celiakií mohou mít i další autoimunitní choroby.
14 příznaků celiakie
· nadýmání a plynatost
· bolest břicha, křeče, záchvaty
· průjem nebo naopak zácpa
· bledá stolice
· hubnutí
· těžká kožní vyrážka
· chudokrevnost z nedostatku železa
· bolesti kloubů a kostí – osteoporóza z nedostatku vápníku
· poruchy a zpomalení růstu u dětí
· pocity mravenčení v nohou
· afty v ústech
· vynechávání menstruace
· zvýšené riziko potratu
· neplodnost
Prevence a léčba
Pokud u vás lékař zjistí celiakii, je nutné ihned přestat dráždit střeva lepkem. Po několika týdnech až měsících se střevní výstelka zase obnoví, tělo doplní zásoby živin a potíže spojené s podvýživou ustoupí.
Ale i nadále je nezbytné – až do konce života – dodržovat bezlepkovou dietu, to znamená nejíst nic z pšenice, žita, ovsa, ječmene a dalších cereálií.Nevhodné jsou i některé druhy uzenin a čokoláda, dále těstoviny, knedlíky, kečupy a mnoho dalších pochutin.
Co jíst při celiakii
Žádné problémy nepůsobí rýže, brambory, jáhly, pohanka, kukuřice a sója, a mouky vyrobené z těchto surovin, dále luštěniny, ovoce a zelenina a všechny potraviny označeny jako bezlepkové. Dnes se vyrábí mnoho potravin bez lepku, jsou však mnohem dražší než běžná jídla, což je pro celiatiky velkou zátěží.
Například bezlepková mouka stojí od 60 Kč za kilogram a bezlepkový chléb od 70 Kč za 400 g. Pokud si celiatici chtějí dát špagety, musí zaplatit asi 70 Kč za balíček.
Nechte se otestovat
Pokud se u vás objeví zažívací potíže, nechte se vyšetřit u lékaře. Ten z krve určí přítomnost autoprotilátek. Při pozitivním výsledku pak odebere vzorek sliznice tenkého střeva. Vyšetření se provádí pod sedativy a trvá asi 10 minut.
Mikroskopické vyšetření bezpečně určí diagnózu a určí i rozsah postižení střevní sliznice.
Extra tip:
V lékárnách lze koupit jednoduchý domácí test, který během pěti minut stanoví protilátky z kapky krve z prstu. Při pozitivním výsledku je nutné zajít za gastroenterologem, který pak provede další nezbytná vyšetření.