Dříve se přidával do kadidel na vymítání ďábla. My s ním dnes vyháníme nemoci. Podzim je na kopání kořenu ta správná chvíle.
Není běžně známé, že křen selský pochází z jižních oblastí Ruska. Je ale tak houževnatý, že se dokázal rozšířit po celé severní polokouli.Pokud se rozhodnete křen pěstovat, postačí kdekoli v přírodě vykopnout kus jeho kořene. Ten pak zasadíte a zaléváte.
Úspěšnost takového způsobu rozmnožování je velká. Naopak by se mohlo stát, že se vám nekontrolovatelně rozroste po zahradě.Kořeň křenu skladujte podobně jako mrkev.
Smíchejte s medem
Křen dokáže účinně eliminovat infekce.
Je proto výborným doplňkem léčby nachlazení, rýmy, angíny a chřipky, Jeho silice rozpouštějí usazený sekret jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách.Tento účinek pocítíte už při jeho strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.
Protože jeho aroma je vážně ostré, můžete jeho palčivost zmírnit zamícháním do pokrmu. Klasický starý recept radí, že je nejlepší ho nastrouhat a smíchat s medem.Užívat pak 3x denně čajovou lžičku.
Křenové placky
Dříve se z jeho listů vyráběly obklady – tzv. křenové placky, které se přikládaly na klouby postižené revma a na ztuhlé a bolavé svaly.
Křen zabíjí i ty skupiny bakterií, které jsou původci tyfu a salmonelózy a s úspěchem se používá k léčbě žloutenky.Nastrouhaný křen s tvarohem vybělí na pokožce různé flíčky či stařecké skvrny.
Chcete-li posílit vlasové kořínky, smíchejte nastrouhaný křen s olivovým olejem, vetřete do vlasů a hlavu zabalte na 20 minut do ručníku.Pak vlasy umyjete. .