O jeho škodlivosti či naopak nutnosti, pokud člověk aktivně sportuje, se neustále mluví. Co z toho, co víme o cukru, je pravda a co mýtus?
Cukr není jed, ale ani ho k životu nepotřebujeme
Cukry jsou jednoduché sacharidy sladké chuti. Některé nám prospívají, jiné škodí, hlavně bílý cukr. Jaké dopady může mít jeho konzumace, vyjmenovává hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová:
„Nadměrná konzumace cukru způsobuje zubní kazy, vede k nadváze a obezitě a způsobuje inzulinovou rezistenci. Ta může mít za následek metabolický syndrom, cukrovku či vznik srdečně cévních onemocnění.“ Zásadní je množství cukru, které člověk konzumuje.
„Lidský metabolismus si dokáže s cukrem poradit, ale jeho kapacity jsou omezené,“ upřesňuje Bartolomějová. A dodává, že cukr ve stravě nepotřebujeme, protože tělo si jeho potřebné množství vytváří samo, a to i na nízkosacharidové stravě.
Cukr nepotřebují ani vrcholoví sportovci
Vcelku častým mýtem je, že cukr je nutný při fyzické zátěži. Dosud nebylo prokázáno, že by byl cukr nezbytný k tomu, aby měl člověk energii na sport. V současnosti mnozí sportovci inklinují k nízkosacharidové stravě s navýšením tuků.
Hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová se však s tímto názorem příliš neztotožňuje. „Nejsem zastáncem nízkosacharidového stravování, zvlášť pokud je člověk laik a nedokáže si správně spočítat celkový kalorický příjem.
Obvykle dochází k tomu, že konzumuje malé množství sacharidů i tuků. Díky tomu, že budete v kalorickém deficitu, sice zhubnete, ale kromě následného jo-jo efektu si můžete udělat zásek do metabolismu v podobě jeho zpomalení, které může být i nevratné, nebo jen obtížně napravitelné.
Výživově hodnotných sacharidů se nebojte
Ačkoli se názory Bartolomějové a Hollerové liší, obě se shodují, že by člověk měl přijímat výživově hodnotné sacharidy a měl by dávat přednost potravinám s nižším glykemickým indexem. Při správně nastaveném jídelníčku stačí přijímat okolo 100 gramů sacharidů na den.
Jako zdroj sacharidů je vhodné zařazovat kromě zeleniny i brambory, žitný chléb či ovoce. Občas je možné sáhnout i po jáhlách, quinoi, pohance či amarantu. Vhodným zdrojem sacharidů jsou také luštěniny jako hrách, fazole, čočka, cizrna a sója. .