Není to proto, že se letos urodila a máte jich plnou spíž. Jablka lze teď na podzim považovat za ideální svačinku pro děti i pro dospělé. Nejen že jsou zdravá, ale na trhu (či doma) je jich dostatek a navíc nejsou drahá.
Velkou výhodou jablek je, že zaženou hlad a tělo přitom obohatí o velmi hodnotné výživné látky. Zvlášť teď v zimě to můžete vyzkoušet! Jablka jsou zajímavá i z hlediska medicíny a lidského zdraví.
Obsahují vitamíny, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a vysoký podíl vody dle odrůdy, u některých odrůd dokonce až 91 %. Evropská medicína řadí jablka mezi vůbec nejzdravější ovoce na našem talíři.
Jsou skvělým doplňkem jídelníčku Jablíčka jíme, aniž bychom si uvědomovali, že to jsou plody pro náš jídelníček zcela nepostradatelné.
Mají rozmanité spektrum chutí, jsou dostupné a také poměrně levné. Podle mnohých lékařů neexistuje lepší a zdravější svačina než obyčejné jablko.
Kvůli velkému obsahu vitamínu C, vlákniny a kvůli poměrně malému množství kalorií (kyselejší druhy obsahují pouhých 237 kJ ve 100 g), patří mezi naše nejzdravější ovoce vůbec.
Ne náhodou si tak jablka pravidelně dopřává 92 % z nás, přičemž téměř polovina minimálně jednou týdně.
Ovlivňují cholesterol
Vědci prokázali, že jablka mohou i za snížení hladiny špatného tzv. LDL cholesterolu. Ženám, které jedly 75 g sušených jablek denně (což odpovídá 4–5 čerstvým jablkům) po dobu šesti měsíců, se hladina tohoto zlého cholesterolu snížila téměř o čtvrtinu.
Navíc se podle výsledků studie u nich snížily i hladiny dalších látek souvisejících s onemocněním srdce a s mozkovou mrtvicí. Naopak hladina zdravého HDL cholesterolu se o 4 % zvýšila.
Za snížení cholesterolu mohou především antioxidanty a pektin (polysacharid), který zvyšuje hustotu obsahu střev a tím zabraňuje vstřebávání cholesterolu z potravy. Za hubnutí pak mohou především sloučeniny, jež snižují chuť k jídlu.