Během nemoci je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší volbou je zařadit do jídelníčku ovoce a zeleninu. Zkuste naše recepty.
Teplá citronáda
• Šťávu ze 2 citronů smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou – ne horkou.
Můžeme přidat i šťávu z pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.
Citronové rozinky
• Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu z 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat.
Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní zobání těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.
Citronové kloktadlo
• Vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citronu a kloktáme s ní.
Přidat můžeme i kapku alkoholu. Záleží pak jen na nás, zda po vykloktání tekutinu spolkneme nebo ne. Opakujeme 2 až 3krát denně.
Zelný salát
• Pytlík kysaného zelí propláchneme pod tekoucí vodou. Kdo má dost kuráže, proplachování vynechá. Mezitím si nasekáme cibuli, na ni do misky přidáme zelí, podle chutí osladíme, osolíme a přidáme ocet a kmín. Necháme pár hodin odležet. Hodí se takřka ke všemu.