Suroviny:
100 g hladké mouky
špetka soli
250 ml mléka
2 vejce
1 lžíce másla, olej na potření pánve
Na omáčku:
60 g másla
6 lžic krupicového cukru
300 ml pomerančové šťávy
šťáva z 1 citronu
pomerančová kůra z ½ pomeranče
citronová kůra z ½ citronu
50 ml brandy nebo koňaku
Postup:
V míse smíchejte mouku se solí a vymíchejte s mlékem, vejci a máslem dohladka. Je-li těsto příliš husté, přilijte trochu vody. Nechte stát 30 minut, těsto ještě trochu zhoustne.
Rozehřejte pánev, potřete ji olejem a krouživým pohybem rozlijte trochu těsta po celé ploše na tenkou palačinku. Opékejte asi 1 minutu, otočte a dopečte i po druhé straně.
Postupně opečte všechny palačinky, skládejte je na sebe a zakryjte.
V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cukr a rozpusťte ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty. Postupně přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, přidejte kůru z citrusů, rozmíchejte a vařte na mírném ohni, až se omáčka vyvaří na polovinu až třetinu. Teprve pak přilijte likér a odstavte.
Palačinky složte na čtvrtiny, vložte do pánve s omáčkou a znovu prohřejte. Pak je přelijte nahřátým brandy či koňakem, alkohol zapalte a palačinky flambujte. Hostům je podávejte zásadně na nahřátých talířích přelité zbylou omáčkou.