Pokud chcete, aby se vám maso lépe špikovalo, dejte špek po nakrájení na špalíčky do mrazáku.
Ingredience na 4 porce:
● 700 g hovězího zadního masa
● 2 cibule
● 100 g špeku
● 3 sladkokyselé okurky
● 1 lžíce hořčice
● 600 ml hovězího vývaru
● 5 kuliček nového koření
● 1 lžička sladké mleté papriky
● 2 lžíce hladké mouky
● sůl
● pepř
● 2 lžíce sádla
Postup:
Špek nebo slaninu nakrájejte na klínky. Do masa udělejte tenkým dlouhým nožem zářezy a vsuňte do nich špek. Maso je dobré svázat provázkem, aby drželo tvar. Osolte a opepřete ze všech stran. V hrnci rozpalte olej či sádlo a maso na něm dohněda opečte a vyjměte.
Pak udělejte základ na omáčku. Pokrájenou cibuli a zbytek špeku orestujte, přidejte polovinu na nudličky nakrájených okurek, hořčici a orestujte. Zaprašte moukou, míchejte, přidejte papriku a nové koření a zalijte půllitrem vývaru.
Dobře rozmíchejte a vraťte zpět maso. Přiklopte a duste 90 min doměkka. Dle potřeby podlévejte vývarem. Nakonec přidejte zbylé pokrájené okurky, prohřejte a dochuťte. Podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem nebo s rýží.
Příprava: 120 min
Cena za 1 porci: 90 Kč
Jakože, jo, znojemská omáčka je fajn. Moc se mi líbí ten nápad s mrazákem na špek, musím to příště zkusit!
Znojemská omáčka je skvělá volba na rodinný oběd. S tímto receptem si to určitě ráda zkusím připravit a vyzkouším špikování podle návodu.
Zajímavý recept. Už jsem dlouho nevařila klasické jídlo a znojemská omáčka mě láká. Ten trik se zmražením špeku je určitě chytrý.
Znojemská omáčka je moje oblíbená! Nikdy jsem nezkoušela dávat špek do mrazáku, ale zní to jako dobrý tip. Určitě to zkusím.