Kolagen je bílkovina, která se přirozeně nachází v našem těle a je považována za jeden z nejdůležitějších stavebních kamenů naší kůže. Mladá pokožka může obsahovat až 80 % kolagenu.
V mládí máme zdravou a hydratovanou pokožku, pohyb nás nebolí, vlasy jsou hustější a nehty pevnější. Je to právě díky dostatečnému množství kolagenu, který si naše tělo tvoří samo.
Je to elixír mládí
Kolagen je jednou z nejdůležitějších bílkovin našeho těla, která působí jako lepidlo buněk, stará se o pružnost tkání, zabezpečuje elasticitu pokožky a tvoří podstatnou část chrupavek. Od zhruba 25. roku našeho života ale množství kolagenu klesá o 1–2 % ročně. Je tedy důležité jej tělu dodávat jinak.
V jakém jídle je ho hodně?
Pokud jsme zdraví, mladí a netrpíme degenerativním onemocněním, spousta kolagenu je obsažena v potravinách, jejichž konzumace nám k doplňování stačí. Sice se ho hodně zničí tepelnou úpravou, to ale neznamená, že by se do těla nedostal.
Velkou roli má i to, jakým způsobem potraviny upravujeme. Smažený řízek není úplně ideální řešení, naopak nejlepší je vaření v páře či v horkovzdušné troubě. Zeleninu pak konzumujeme nejlépe syrovou. A na jaké další zdroje kolagenu je dobré se zaměřit?
1. Ryby a vejce
Tučné maso lososa či tuňáka, které má vysoký obsah omega kyselin, je jeden z nejlepších zdrojů kolagenu. Stejně tak to je s vejci.
2. Maso a produkty s živočišnými tuky
Nejen maso samotné, ať už mluvíme o drůbežím, hovězím, nebo vepřovém, ale i vývary a aspiky obsahují hodně kolagenu. Maso také obsahuje aminokyseliny a zinek, které podporují přirozenou tvorbu kolagenu.
3. Listová zelenina
Špenát, různé druhy salátů či kapusta obsahují silnou trojici, která podporuje syntézu kolagenu. Je to vitamin C, zinek a měď. A k tomu dostatek chlorofylu, který je výborný antioxidant.
4. Ovoce a semena
Ořechy, semínka a bobulovité ovoce zvyšují přirozenou produkci kolagenu v těle.