Nejčastěji nás potkává v období vánočních svátků a po silvestrovských oslavách. Projevuje se náhlou a intenzivní bolestí, a to zejména při přejídání a také v případě, že máte žlučové kameny.
Nemá žádné varovné příznaky. Bolest v oblasti žlučníku tak přichází bez jakéhokoli varování. Je prudká a intenzivní. Objevuje se pod žeberním obloukem a občas se šíří až do zad. Nejčastěji se objevuje hodinu po jídle a trvá přibližně třicet minut.
Žlučníkový záchvat vás ale nepostihne jen tak. Je totiž příznakem dlouhodobého přejídání, konzumace nezdravých jídel a přítomnosti žlučníkových kamenů v těle.
Rychlá pomoc
Jakmile vás bolest postihne, nic nejezte ani nepijte.Na pravé podžebří si přiložte ručník namočený ve studené vodě. Lehněte si a čekejte, dokud bolest nepoleví.
Rozmarýn ulevuje
Zlepšuje prokrvení trávicího traktu a rovněž i tvorbu žluči a trávicích fermentů.Díky tomu nám dokáže nejen ulevit, ale také funguje jako skvělá prevence proti záchvatu. Nejlepší je udělat si z čerstvého nebo sušeného rozmarýnu čaj.
Pijte dvakrát denně při bolesbolestech, jako prevenci ho doporučujeme popíjet alespoň jednou týdně.
Čaj Antichol
Obsahuje směs sporýše lékařského, rozrazilu lékařského a rdesna ptačího. Sporýš zklidňuje a působí protizánětlivě. Rdesno zase dezinfikuje a detoxikuje játra a ledviny a rozpouští močové kameny.
Taktéž čistí krev. Rozrazil zase pomáhá zbavit tělo žlučníkových kamenů.
Vlaštovičníková tinktura
Na jakékoli potíže se žlučníkem je nejlepší bylinkou vlaštovičník. Umí totiž hotové zázraky. Nejlepší je ho užívat ve formě tinktury.
Natrhejte čerstvou nať vlaštovičníku a jemně ji nakrájejte. Pak ji naskládejte do poloviny průhledné skleněné láhve a zalijte 80procentním lihem až po hrdlo láhve. Následně ji utěsněte a nechte ji čtrnáct dní stát na slunci nebo jiném teplejším místě.
Každý den láhev protřepejte. Po čtrnácti dnech přeflitrujte a tinkturu přelijte do tmavé lahvičky. Užívejte pět až deset kapek denně.
Obklad z přesličky
Dvě hrsti přesličky rolní vložte do síta a umístěte ho nad hrnec s vroucí vodou.Napařujte pět minut a pak přesličku vyndejte a umístěte do jemného plátýnka, přiložte si ho na žlučník. Nechte působit půl hodiny. Místo pak potřete olivovým olejem.