Lahodné košíčky začaly připravovat řádové sestry v 19. století v jednom z portugalských klášterů. Ty tehdy používaly na škrobení hábitů vaječné bílky a chtěly nějak efektivně zužitkovat zbylé žloutky.
Začaly je tedy využívat pro přípravu vaječných krémů na tyto skvělé žloutkové košíčky.
Suroviny
500 g kvalitního listového těsta
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
150 g cukru
1 vejce
4 žloutky
300 ml plnotučného mléka
kůra z ½ citronu
vanilkový extrakt
skořice
Krok za krokem:
1. Listové těsto rozválejte na obdélník o rozměrech asi 30 x 45 cm a podélně ho zarolujte do válečku. Ten poté nakrájejte na 12 stejně velkých kousků.
2. Formu na muffiny vymažte rozpuštěným máslem a vkládejte do ní kousky těsta řezem nahoru. Těsto natlačte prsty ke krajům tak, abyste vytvořila košíčky.
Takto vyplněnou formu vložte do lednice a pusťte se do přípravy lahodného žloutkového krému.
3. V jedné míse smíchejte mouku s cukrem a ve druhé vyšlehejte celé vejce společně se žloutky. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, půl lžičky vanilkového extraktu a směs postupně zahřívejte.
4. Jakmile dosáhnete bodu varu, odstavte mléko z plotny a přeceďte přes jemné síto. Přecezenou mléčnou směs pomalu přilévejte do mouky smíchané s cukrem.
Nechte si stranou pár lžic mléka, prošlehejte ho s vejci a vše postupně za stálého šlehání přilévejte do druhé mísy. Krém si přelijte do nádoby se zobáčkem, bude se vám tak lépe dávkovat do košíčků.
5. Plech s vychlazenými korpusy vyjměte z lednice a do každého z nich nalijte vaječný krém. Ten by měl dosahovat asi 0,5 centimetru pod okraj košíčku, při pečení ještě vyběhne.
Plech vložte do trouby předehřáté na 250 °C a pečte asi 10–15 minut, dokud se na povrchu krému nezačnou tvořit hnědé skvrny.
6. Hotové pastéis nechte ve formě vychladnout. Před podáváním je lehce posypejte mletou skořicí.
Tip:
Korpusy si můžete připravit den předem a nechat je přes noc vychladit v lednici.
Portugalský karamelový pudink
Také tento recept patří mezi klasiky portugalské kuchyně. Jeho sladká, jemná chuť je něco úplně jiného než chuť pudinku z prášku. Příprava portugalského pudinku je o něco pracnější, avšak v tomto případě trochu práce navíc rozhodně stojí za to!
Jakmile ochutnáte tuto delikatesu, na instantní škrobový pudink si už ani nevzpomenete.
Suroviny:
180 g cukru krupice
350 ml plnotučného mléka
3 vejce
Jak na to?
Zhruba 100 g cukru nasypejte do rendlíku a na mírném plameni ho rozehřejte na karamel. Hotový karamel nalijte do nízkých kulatých formiček a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte pudink. Vejce rozklepněte a prošlehejte ve větší misce. V rendlíku si ohřejte mléko, přidejte do něho zbytek cukru a zahřejte ho na takovou teplotu, abyste byla schopna v něm udržet prst.
Čtvrtinu ohřátého mléka vlijte za stálého míchání do vajec a dobře prošlehejte. Zbylé mléko zahřívejte, a jakmile se začne vařit, stáhněte ho z plotýnky. Následně do něj přilijte vaječnou směs a celou dobu vše poctivě míchejte.
Vyšlehanou směs nalijte do misek, do kterých jste předtím nalila karamel. Formičky dejte do hlubokého plechu s vodou tak, aby voda dosahovala asi 1 cm pod okraj mističek.
Pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 150 °C. Pudink po vytažení z trouby nechte vychladnout, nožem ořízněte strany a vyklopte.