Stává se vám, že po konzumaci tučného jídla, čerstvého pečiva, nebo třeba i uzenin se vám naléhavě ozve žlučník?
Pokud chcete předejít dlouhodobějším problémům a nechcete přitom skončit v nemocnici, naordinujte si krátkou dietu!
Jaká je žlučníková dieta?
Při podráždění (a samozřejmě i onemocnění) žlučníku je nutné dodržovat dietu. Základním pravidlem je jíst v klidu pětkrát denně menší porce a vyloučit z jídelníčku smažené a tučné potraviny. Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku. V dietě by měly být zastoupeny cukry, tuky, bílkoviny.
Nevhodné potraviny
Důležité je vyhnout se živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (tučné sýry), vyřadit z jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurky, česnek, čočku, nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkohol a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky.
Nedoporučují se také uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.
Co máte jíst?
Do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka… Používáme jen malé množství zdravých tuků – olivový a slunečnicový olej. Z mléčných výrobků jsou vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje.
Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky. Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou.