V léčitelství se využívá k léčbě cévních onemocnění. Je také skvělou prevencí proti rakovině, odstraňuje zácpu, zahání únavu a zpevňuje pokožku.
Naši předkové jedli červenou řepu mnohem častěji než my dnes.Na jejich stole se objevovala pravidelně. Léčivé účinky červené řepy se zvyšují, pokud se konzumuje syrová. Jaké jsou její účinky?
Vylučuje sůl z těla, pomáhá při rekonvalescenci po borelioze a klíšťové encefalitidě a má pozitivní vliv na zrak.Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zlepšuje zásobování buněk kyslíkem.
Vyvolává optimističtější náladu, zbavuje střeva jedovatých látek a odstraňuje zácpu.Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště z mozku.
Na naši mozkovou činnost, zejména paměť, má skvělý vliv, který stojí za to vyzkoušet.
Jezte nejlépe syrovou!
Ve vařené řepě se obsah užitečných látek rapidně snižuje, proto je lepší ji užívat syrovou. Na dobré čištění střev byste každý den měli vypít skleničku šťávy z červené řepy, kterou můžete doplnit šťávou z jablek.
Pokud vás trápí vysoký tlak, vyzkoušejte skleničku šťávy se lžící medu.
Na chřipku si můžete odšťavnit deset řep, dvě mrkve a kousek celeru.Léčivé účinky šťávy také pomáhají překonat potíže, které v těle vyvolává menopauza, šťáva upravuje krevní oběh, má močopudné účinky a povzbuzuje metabolismus.
Pokud potřebujete dobrého pomocníka při hubnutí, tuto roli docela dobře může plnit salát, který uděláte ze třech uvařených řep, jedné cibule a jedné velké rychlokvašky.Jediný, kdo by si při konzumaci červené řepy měl dávat pozor, je diabetik.
Obsahuje totiž vyšší množství sacharidů, tudíž by v jeho jídelníčku měla být zastoupena s rozumem. .