Suroviny:
2–3 kg krkovice
3 pikantní klobásy (paprikové)
sůl
čerstvě mletý pepř
2 červené papriky
2 žluté papriky
3 cibule
pečené brambory nebo chléb k podávání
Marináda:
4 polévkové lžíce dijonské hořčice
4 polévkové lžíce kečupu
5 stroužků česneku
Postup:
Krkovici rozkrájejte na plátky silné asi 2 cm, velmi jemně a opatrně je naklepejte, osolte a opepřete. Klobásky překrojte podélně napůl, cibuli nakrájejte na plátky, papriky zbavte semeníků a nakrájejte na čtvrtky.
Na dvě dlouhé jehly vzdálené asi 8 cm vedle sebe napichujte střídavě plátek masa, půlku klobásy, na jednu jehlu cibuli, na druhou papriku (v dalším kole to bude obráceně) a pak zase maso až do spotřebování přísad.
Nedávejte přísady příliš těsně vedle sebe, aby žár při grilování mohl dobře pronikat dovnitř.
Přísady na marinádu smíchejte a celou živáňskou jí potřete a dobře do ní vmasírujte. Zabalte do alobalu a dejte nejméně na 1–1,5 hodiny na gril; po 20 minutách špízy otáčejte. Upečenou živáňskou sejměte z grilu a nechte 15 minut v alobalu odpočinout.
Pak alobal roztrhněte a špízy podávejte s pečenými bramborami nebo jen s chlebem.