Kořen ženšenu připomíná lidskou postavu, jako by byl přírodou přímo stvořen k tomu, aby dokázal léčit úplně celé tělo. Proto byl i ve staročeštině nazýván Všehoj. Ženšen patří oficiálně do kategorie superpotravin, které hojí všechno.
.Ženšenů existuje více druhů, ale jen jeden je ten pravý. Většina jeho účinných látek se v žádné jiné rostlině nevyskytuje.
Už před tisíci lety byl vyhledávaným prostředkem, jak obnovit síly, bránit se nemocem včetně těch nejhorších, zvýšit vitalitu a aktivitu a zpomalit stárnutí.
Je mocným ochráncem proti stresorům, jakými jsou fyzické vypětí, psychická zátěž, vliv životního prostředí včetně vlivů toxických látek, alergie, a působení infekčních a dalších škodlivých látek.
Probouzí obranyschopnost
Kromě výrazného vlivu na zvýšení imunity zlepšuje ženšen práci buněk, které přijímají a využívají z organismu cukr. Po jeho užívání mohou často diabetici výrazně snížit dávky svých léků, protože zároveň ovlivňuje i zpracování inzulínu.
Výrazně zabírá při odstraňování únavy – liší se však od jiných prostředků, jako je třeba kofein, které pouze zrychlují využití energie. Napomáhá soustředění, zlepšuje paměť i svalovou činnost, což je důsledkem lepšího prokrvení.
Přes jeho povzbudivé účinky se ho nemusíte bát. Umí vyvažovat krevní tlak podle potřeb organismu. U lidí s nízkým tlakem je schopný ho zvýšit, naopak u lidí s vysokým krevním tlakem ho snižuje.
Kombinace s jujubou
Tyto dvě pochutiny vzájemně výrazně zesilují své účinky. V této kombinaci jsou účinky ženšenu nejsilnější. Ovoce jujuba, podobné naší švestce, má padesátkrát více vitamínu C než jablka, a dvacetkrát více než citrón.
Nejlepší a také nejpříjemnější je konzumace ženšenu a jujuby v podobě čaje, který by se měl popíjet třikrát denně. Přináší nám lepší soustředění, vitalitu a dlouhověkost..