Suroviny:
10 starších rohlíků
600 ml mléka
4 vejce
100 g cukru moučky
110 g másla
Na náplň:
1 kg jablek
2 lžičky skořice
150 g cukru moučky
50 g strouhanky
Postup:
V rendlíku zahřejte mléko, přidejte moučkový cukr, vejce, 80 g rozpuštěného másla a metlou dobře prošlehejte. Rohlíky nakrájejte na kolečka, vložte je do velké mísy, zalijte mléčnou směsí a promíchejte.
Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a smíchejte s cukrem a mletou skořicí. Zapékací formu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
Na dno vyskládejte polovinu namočených rohlíků, na ně rozprostřete jablečnou náplň a zakryjte druhou polovinou rohlíků. Povrch uhlaďte a přelijte zbylým, rozpuštěným máslem.
Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 40 minut dozlatova. Zemlbábu podávejte ještě teplou, s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Tip!
Do jablečné náplně můžete přidat ořechy nebo rozinky namočené v rumu.